СОКОВИТИСКАЧІ

СОКОВИТИСКАЧІ

Існує 2-а основні види Соковитискачів які можна використовувати для приготування Фрешів, як в Домашніх умовах, так і  в Барах чи Ресторанах:

Ще один окремий вид соковитискачів – це Соковитискачі для цитрусових, які в свою чергу розділяють на 2 підвиди:

Соковитискачі Відцентрові (соковижималки центрифужні), працюють за принципом «поділу» - прилад на великих оборотах під впливом відцентрової сили відокремлює сік від м'якоті. Відбувається наступний процес - фрукти або овочі дрібно перетираються і потрапляють на ситечко, що обертається разом з теркою на високих оборотах. Причому, чим вищі обороти, тим якісніше видавлюється сік. У результаті чого, сік проходить крізь ситечко і потрапляє в стакан, а відходи в спеціальний контейнер.



У Соковитискачах Шнекових використовується зовсім інший принцип. Він нагадує м'ясорубку, з тією різницею, що у м'ясорубці використовуються ножі, а в Шнековій соковижималці спеціальна конусна втулка з вихідним отвором. Продукти потрапляють всередину соковижималки і, завдяки шнеку, подрібнюються. Потім, доходячи до кінця конусної втулки, фрукти і овочі перетираються в кашку і завдяки тиску, що створюється на виході, вичавлюється сік, який потрапляє в спеціальний контейнер, а відходи виходять через вихідний отвір в ємність. Весь шнек зроблений з харчової гладкої пластмаси. Кінчик шнеку і внутрішня частина конусної втулки зроблені з харчової нержавіючої сталі, так як на ці частини цих деталей здійснюється дуже потужне навантаження

.
У Шнековому соковитискачі кількість соку на виході на 20 – 40 % більша ніж у Відцентровому (центрифужному) соковитискачі.



Переваги Відцентрових Соковитискачів (Центрифужних Соковитискачів)
•    Висока швидкість віджиму - працює пристрій при 10000-40000 оборотах
•    Невисока вартість соковижималки робить її доступною для кожного
•    Простота використання - вам потрібно буде лише завантажити продукти, ввімкнути соковитискач і отримати сік
•    Широка горловина центрифужних соковитискачів дає змогу легко завантажувати інгредієнти

 

Недоліки Відцентрових Соковитискачів (Центрифужних Соковитискачів)
•    У процесі приготування сік у Відцентрому Соковитискачі нагрівається, що руйнує всі корисні речовини і вітаміни продуктів
•    Під час обертання центрифуги сік контактує з повітрям, і на виході ви отримаєте «спінений» продукт
•    Також, маючи контакт із киснем, сік буде миттєво окислюватися
•    Довго зберігати отриманий продукт не можна - через 20 - 30 хвилин сік стане непридатним для пиття і несмачним
•    Велика витрата продуктів - для того, щоб приготувати склянку яблучного соку вам знадобиться чотири-п'ять яблук, а все тому, що дуже соковитий макуха залишається на стінках приладу



Переваги Шнекових Соковитискачів
•    Низька швидкість роботи приладу не дає соку окислюватися, зберігаючи, тим самим, всі корисні вітаміни та елементи
•    Зберігати отриманий сік можна протягом двох днів і він не втратить своїх властивостей
•    Широка горловина шнекових соковитискачів не дасть продуктам «вистрибнути», а сама соковижималка не ковзатиме по столу
•    Низький рівень шуму робить роботу соковитискача непомітною
•    Механічні частини шнекових соковитискачів не піддаються силі обертання, а значить, соковитискач можна використовувати безперервно протягом 30 хвилин, а механізм прослужить довше
•    Наявність функції самоочищення дозволить в кілька хвилин очистити прилад
•    Після роботи такої соковижималки залишається невелика кількість відходів
•    Віджимати сік шнековий соковитискач може з трав, ягід, насіння пшениці, вівса, сочевиці
•    За допомогою такого шнекового соковитискача можна зробити соєве і горіхове молочко


Недоліки Шнекових Соковитискачів
•    Сік може виходити насиченим і концентрованим з великою кількістю м'якоті. Тим, хто хоче отримати сік без м'якоті потрібно буде переробити продукт ще раз або ж використати додаткове сито
•    Використовуючи перезрілі плоди або занадто м'які інгредієнти, на виході можна отримати сік-пюре
•    Для моделей з вузьким отвором необхідно буде попередньо подрібнити продукти
•    Якщо вам потрібна модель для комерційних цілей, то шнековий соковитискач, скоріше за все, не підійде, так як без перерви і без шкоди для деталей прилад буде працювати не більше півгодини
•    Томатний сік можна вичавлювати тільки на горизонтальних моделях, а ось вертикальні не впораються з примхливими помідорами


 

Отже яка ж Соковижималка краща - Шнекова чи Відцентрова (Центрифужна)? Обидві Соковижималки впораються з твердими овочами і фруктами - яблуками, морквою, буряком, а ось з томатами Відцентровий соковитискач (Центрифужний соковитискач) успішно не впорається.
Якщо ви хочете використовувати Соковижималку тільки для стандартних продуктів - можна зупинитися на недорогому Відцентровому соковитискачу (Центрифужній соковижималці)
А якщо ж ви хочете отримувати більш витончені страви - наприклад, сік з петрушки або з винограду - краще вибрати Шнековий соковитискач. Звичайно, він буде коштувати дорожче, але зате у вас зменшиться споживання електроенергії і кількість необхідних продуктів.