МІНІ КОПТИЛЬНІ
Міні-коптильні
Міні коптильні - популярний і поширений вид коптильних апаратів. Вони компактні, мають малу вагу і прості в експлуатації. Інша назва цього виду коптилень - «переносні коптильні». Затребувані міні-коптильні в невеликих кафе і ресторанах.
Для роботи Міні коптильню встановлюють на джерело нагрівання - гриль, вогнище, газову або електроплиту.
Коптильня призначена для постійного нагріву, тому вимоги до якості матеріалу, з якого вона зроблена, високі. Матеріал, застосовуваний для виготовлення - це нержавіюча сталь товщиною від 2 до 3 мм.
Такий вибір матеріалу, з якого виготовлена міні коптильна, обумовлений тим, що нержавіюча сталь, через свою стійкості до корозії і до регулярних нагрівів до високих температур - довговічніша, ніж чорні метали.
Коптильня з нержавіючої сталі прослужить в середньому десять років, а виготовлена з чорного металу - один - два роки. Товщина сталі для її виготовлення не менше 2 мм, інакше вона буде схильна до вигоряння і деформації. У той же час товщина понад 3 мм недоцільна - це збільшить вартість і вагу переносної коптильні, анітрохи не поліпшивши її характеристики.
Конструкція всіх міні-коптилень є стандартною - це герметичний металевий ящик, на дно якого насипають тріску або тирсу; всередині встановлюються: піддон для збору, виплавленого з м'яса жиру, який не перешкоджає доступу диму до продуктів; над ним, в один або два ряди, на решітках або шампурах з тієї ж нержавійки кладуть продукти для копчення.
Принцип роботи міні коптилень одинаковий - це герметична ємність для копчення, яку ставлять на якесь джерело зовнішнього нагріву - вогнище, газову або електроплиту, обов'язково повинен бути піддон для збору жиру і соків з м'яса, а також решітки або шампури всередині - для розміщення продуктів.
В конструкції, міні коптилень, які використовуються в приміщенні, є ряд обов'язкових особливостей, призначених для виключення незручностей в процесі роботи:
Димовідведення. Щоб дим під час копчення не потрапляв в приміщення - він відводиться за межі приміщення - на вулицю. Для цього в кришці передбачений штуцер, на який одягається гумовий шланг, який виводиться у вікно або у витяжку. За допомогою цієї конструкції, зайвий дим з ємності виходить на вулицю.
Гідрозатвор. Ще одна особливість конструкції обладнання, призначеного для використання в приміщення. Гідрозатвор необхідний для недопущення потрапляння диму з коптильної ємності в приміщення. Гідрозатвор - це жолоб між кришкою і стінкою коптильної ємності, який заповнюється водою. Водяний прошарок не дає диму проникати між кришкою і стінкою.
Герметична кришка - використовується в конструкції коптилень які застовуються в приміщеннях. У ній кришка «намертво» притирається до стінки за допомогою прокладки і гвинтів. Це виключає просочування диму між кришкою і стінкою - і в цьому випадку наявність в конструкції Міні коптильні гідрозатвору - є необов'язковою. Але навіть в таких пристроях обов'язково повинне бути відведення диму на вулицю.