пн-пт з 9:00 до 21:00
Інтернет-магазин професійного обладнання CENTURION
  • 032 242 69 38
  • +38 067 373 59 60
  • +38 063 334 20 50
  • +38 050 300 38 42

Як вибрати професійну посудомийну машину?

Етапи роботи
Висока ефективність роботи професійної посудомийної машини забезпечується її послідовною обробкою посуду водою, різних температур в декілька етапів:
Підготовчий етап. Перед завантаженням посуду в машину його попередньо омивають теплою або прохолодною водою з душового пристрою, видаляючи великі залишки їжі. На підготовчому етапі не допускається обробка посуду дуже гарячою водою, щоб виключити «заварювання» харчових відходів і їх сильне «зчеплення» з оброблюваною поверхнею, що ускладнює змивання.
Хімічна мийка. Посуд обробляється розчином води з миючим засобом температурою 50-55°С, оптимальною для змивання будь-яких забруднень.
Ополіскування чистою водою при температурі 85°С і вище. На цьому етапі нейтралізується миючий засіб, а посуд стерилізується.
Сушка. Заключний етап сушіння передбачений лише в деяких моделях посудомийної техніки і полягає він у обдуванні посуду за допомогою вентилятора потоком сухого гарячого повітря температурою 60-70°С.
 
 
 
 
Принцип роботи
Секрет економічності промислового посудомийного обладнання криється в його конструкції, принципі роботи і короткому (всього 2-3 хвилини) мийному циклі.
На відміну від побутового аналога, професійна посудомийна машина оснащена оперативним баком великої ємності, який заповнюється водою при першому запуску і розрахований на кілька мийних циклів. Тобто вода з бака, в яку додано миючий засіб, проходить по замкнутій системі і використовується для миття декількох партій посуду. При цьому знижується витрата води і миючого засобу, а також електроенергії, необхідної для підігріву води на кожний наступний цикл мийки. Воду в оперативному баку рекомендується міняти 3-4 рази на день, але в деяких сучасних моделях посудомийних машин заміна води відбувається автоматично.
Ополіскування кожної партії посуду виконується свіжою проточною водою. Для очищення води від твердих механічних домішок, кожна промислова посудомийна машина оснащується спеціальним фільтром. Для попередження появи розводів на посуді і накипу на ТЕНах іноді додатково встановлюється спеціальний пристрій - пом'якшувач води. Якщо ж мийна кімната на підприємстві не дуже простора, то є сенс купити модель машини з вбудованим пом'якшувачем води, що відрізняється більш компактними габаритами.
Практично всі професійні посудомийні машини оснащуються системою «аква стоп», яка блокує подачу води в апарат у випадку витоку із якогось вузла або шляхопроводу. Деякі моделі оснащуються спеціальним аварійним піддоном і вимикачем поплавця: як тільки рівень води в піддоні перевищує допустимий, поплавковий вимикач відключає апарат від системи водопостачання.
Всі виробники приділяють особливу увагу безпеці експлуатації промислових посудомийних машин. Це, наприклад, системи самодіагностики, що блокують роботу апарату, якщо охолола або перегрілася вода в системі, закінчився ополіскувач або гель в миючому дозаторі, перегрівся електродвигун помпи і т.д. У деяких моделях машин крім основних термостатів, що автоматично підтримують задану температуру в бойлері, передбачені і захисні дублери з функцією відключення агрегату від енергопостачання в разі виходу з ладу основних елементів.
Електромеханічна або більш сучасна електронна панель управління полегшує і спрощує управління професійними посудомийними машинами. Персонал не потребує спеціальної професійної підготовки, так як в його обов'язки входить лише завантаження брудного і вивантаження чистого посуду, а на дисплеї відображається вся інформація по мийному циклі: вид програми, температура води миття і ополіскування, залишок часу до завершення циклу, наявність миючого засобу і ополіскувача. У промислових посудомийних машинах останнього покоління оператор може програмувати час запуску і зупинки машини, задавати режим мийки партії посуду, який відповідає рівню її забруднення.
 
 
Види професійних посудомийних машин
Існує кілька видів професійних посудомийних установок, кожен з яких має ряд переваг:
 
 
Стаканомийна машина
Стаканомийні машини, на відміну від універсальних, обов'язково оснащені пристроями для пом'якшення води і адаптовані до використання спеціальних ополіскуючих засобів, що не залишають на склі розводів та плям. Випускаються такі апарати в газовому і електричному виконаннях, при потужності від 1 до 3 кВт. Продуктивність їх складає від 1200 до 2100 од. посуду на годину, а мити в них можна склянки, фужери, чашки і блюдця діаметром до 27 см.
Особливості:
  • відрізняється значною продуктивністю при невеликій тривалості мийного циклу;
  • має великий розмір кошика;
  • призначена для миття переважно скляного посуду;
  • має середні габаритні розміри.
 
 
 
 
Фронтальна посудомийна машина
Компактний за розмірами апарат для кафе, бару, невеликого ресторану або їдальні. Фронтальні машини можна вбудовувати в барну стійку, розміщувати під робочим столом або встановлювати автономно.
Продуктивність фронтальних посудомийних машин не перевищує 720 тарілок на годину, працюють вони як з холодною, так і з гарячою водою, виконують функції миючого засобу, ополіскувача та сушки.
Практично в усі моделі апаратів фронтального типу вбудований дозатор миючого засобу, виконаний у вигляді невеликої помпи з датчиком. При запуску дозатор зазвичай впорскує 90 г миючого засобу на 30 л води (ємність бака), а потім на початку кожного наступного мийного циклу додає ще приблизно по 9 грамів.
Особливості:
  • економія простору за рахунок компактних розмірів: можливість встановити, наприклад, під стіл або стійку бару;
  • такі посудомийні машини зазвичай оснащені бойлерами для нагрівання води;
  • в комплектацію таких промислових посудомийок можуть входити кілька касет для тарілок і інших столових приборів;
  • є дозатори миючого засобу;
  • невеликий обсяг бака.
 
 
 
Купольна посудомийна машина
Як і фронтальна, відноситься до «малих» і є оптимальним рішенням для ресторану на 100 - 200 місць, для їдальні невеликого підприємства або школи. Це надійне обладнання продуктивністю до 1200 тарілок на годину, в комплектацію більшості моделей якої вже входять стіл, бак для відходів, раковина з душовим пристроєм, стіл для чистого посуду.
Основні переваги купольного посудомийного обладнання - компактні габаритні розміри, робота з холодною і гарячою водою, короткий цикл миття до 90 секунд. Оснащується дозатором миючого засобу того ж типу, що і фронтальна машина - у вигляді помпи з датчиком.
Особливості:
  • така професійна посудомийна машина призначена для миття не тільки скляного посуду, а й столових приборів, а також каструль, гастроємностей, підносів та іншого;
  • машина має короткий цикл миття і високу продуктивність.
 
 
 
 
 
 
Тунельна посудомийна машина
Це потужний апарат продуктивністю від 1200 до 7500 тарілок на годину, призначений для громадського харчування великих готелів, лікувальних і навчальних закладів, пансіонатів і санаторіїв. Апарат підключається до системи холодного і гарячого водопостачання, а його безперервний цикл роботи включає операції очищає попереднього ополіскування, мийки і дворазового фінішного ополіскування.
Для подачі миючого засобу в тунельних апаратах виробником вбудовується миючий дозатор з датчиком електропровідності. Пристрій визначає концентрацію миючого гелю в розчині по його електропровідності. Для забезпечення точності вимірювань контактну поверхню датчика необхідно регулярно очищати.
Розрізняють тунельні машини конвеєрного і касетного типу. Конвеєрні машини підходять для столових та закладів громадського харчування, лікарень, вузів, шкіл, заводів, що використовують для сервірування однотипний стандартний посуд. Для ресторану, тематичного кафе, бару, що використовують для сервірування різнотипний посуд, краще купити касетну машину, в якій посуд перед завантаженням сортується за видами і укладається в спеціальні касети. Установка тунельного посудомийного обладнання дозволяє істотно скоротити штат мийного столового посуду.
Особливості:
  • економічні витрати води, електроенергії та миючого засобу;
  • дезінфекція посуду на етапі ополіскування;
  • найбільша продуктивність роботи;
  • промислова конвеєрна посудомийна машина може бути оснащена сушильним тунелем;
  • в комплект можуть входити додаткові аксесуари: візок, диспенсери і інше.
 
Розрахунок необхідної продуктивності посудомийної машини
Прості розрахунки вбережуть від покупки машини занадто великої продуктивності (чим вона вище, тим більше споживання електроенергії, води і хімічних миючих засобів), яку персонал буде завантажувати на 30-50%.
Стандартна касета для посудомийної машини вміщує 18 тарілок або 36 келихів. Кошики для приладів варіюються від типу машини, але найчастіше вміщають 35-50 штук. Щоб зрозуміти, яку приблизну кількість корзин в годину потрібно мити в закладі, потрібно порахувати витрату посуду на одного відвідувача (тарілки для хліба, для першого, другого, стакан, келих, чашка, блюдце, столові прилади) і помножити на максимальну кількість відвідувачів у години пік.
Знаючи орієнтовну кількість страв, які готуються в ресторані, легко вибрати машину.
При потужності ресторану до 100 страв на годину підійде фронтальна посудомийна машина. У неї можна завантажити до 35 кошиків на годину.
Якщо ресторан віддає 100-500 страв на годину, оптимальним вибором стане купольна машина. Вона здатна обробити до 125 кошиків на годину.
До 450 контейнерів з брудним посудом може вимити конвеєрна машина з кошиками. Така необхідність виникає, якщо ресторан віддає до 2 000 страв на годину.
Нарешті, для найпотужніших підприємств харчування найкращим варіантом стане конвеєрна посудомийна машина, призначена для тарілок. Її продуктивність - більше 8 000 тарілок на годину.
 
 
Висновок: при покупці промислової посудомийної машини для закладу громадського харчування - як і будь-якого обладнання для їдалень і ресторанів - слід виходити з габаритів приміщення, завантаженості, наявності комунікацій та фінансових можливостей.
Якщо потреба підприємства в митті посуду складає п'ять циклів в день і більше, то покупка посудомийної машини для такого кафе чи ресторану економічно обгрунтована. Однак в будь-якому випадку в порівнянні з ручною працею техніка забезпечує більш високу продуктивність, зниження витрат на оплату миючих засобів та комунальних послуг, раціональне використання робочого простору.
Рекомендовані товари